top of page

(1) Μπορεί η Κρυογονική να εφαρμοστεί σε ζωντανούς ανθρώπους;

Νομικά, όχι ακόμα. Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα είναι εφικτό, κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες, για ασθενείς με ανίατες ασθένειες.

Αλλά αυτό δεν είναι κρίσιμο για την εφαμοργή της Κρυογονικής.

 

Στο νόμιμο θάνατο, οι περισσότεροι από τους ιστούς ενός ατόμου είναι ακόμα ζωντανοί. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανακτηθεί όταν έχουν σταματήσει να αναπνέουν ή έχουν σταματήσει οι καρδιές τους.

Ο νόμιμος θάνατος είναι το σημείο στο οποίο - με την τρέχουσα κατάσταση της ιατρικής επιστήμης - ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει κάτι.

(2) Πώς ξέρουμε ότι είναι δυνατή η επαναφορά;
Πιστεύουμε ότι η επαναφορά είναι μια πραγματική πιθανότητα διότι:

Πολλά βιολογικά δείγματα έχουν κρυοσυντηρηθεί, φυλάσσονται σε θερμοκρασία υγρού αζώτου όπου παύει η αποσύνθεση και επέρχεται η επαναφορά

 

  • Σε αυτά τα δείγματα, περιλαμβάνονται ολόκληρα έντομα, χέλια, πολλούς τύπους ανθρώπινου ιστού συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού ιστού, ανθρώπινα έμβρυα που αργότερα έχουν αναπτυχθεί σε υγιή παιδιά και μερικά μικρά όργανα θηλαστικών. Όλο και περισσότεροι κύτταρα, όργανα και ιστοί αναστρέφονται με την κρυοδιατήρηση.

  • .Οι δυνατότητες επισκευής της μοριακής βιολογίας και της νανοτεχνολογίας δείχνουν όλο και περισσότερο μια μελλοντική τεχνολογία που μπορεί να αποκαταστήσει ζημιές λόγω γήρανσης, ασθένειας κλπ

  • Η τρέχουσα πρόοδος στην αναγέννηση των ιστών και των βλαστικών κυττάρων, οι τρισδιάστατοι βιολογικοί εκτυπωτές και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, πείθουν πολλούς ειδικούς ότι θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τους ανθρώπους σε μια υγιή και νεανική κατάσταση όταν αυτές οι τεχνολογίες ωριμάσουν.

(3) Έχει κρυοσυντηρηθεί και αναζωογονηθεί κάποιο θηλαστικό;
Όχι στις κρυογονικές θερμοκρασίες. Τα σκυλιά και οι πίθηκοι είχαν αντικαταστήσει το αίμα τους με προστατευτικό διάλυμα και ψύχθηκαν κάτω από τους 0 ° C, με επακόλουθη επαναθέρμανση και επαναφορά.

 

Τα νηματοειδή σκουλήκια έχουν κρυοσυντηρηθεί σε υγρό άζωτο (-196ºC), και στη συνέχεια έχουν αναζωογονηθεί.

 

Στο Συνέδριο της Εταιρείας Cryonics Institute για την Κρυοβιολογία του Ιουλίου 2005, ανακοινώθηκε ότι ένα νεφρό κουνελιού είχε πλήρως υαλοποιηθεί σε στερεή κατάσταση στους -135 ° C, επαναθερμάνθηκε και μεταμοσχεύτηκε σε κουνέλι με πλήρη βιωσιμότητα! 

 

Αν και ένα ολόκληρο θηλαστικό δεν έχει ακόμη κρυοσυντηρηθεί σε κρυογονικές θερμοκρασίες και έχει αναβιώσει, η επιστήμη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η επιτυχία της Κρυογονικής δεν εξαρτάται από την κατάσταση της τρέχουσας τεχνολογίας κρυοσυντήρησης. Πιστεύουμε ότι η ζημιά που προκαλείται από την τρέχουσα κρυοσυντήρηση είναι περιορισμένη και μπορεί κάποια μέρα να επισκευαστεί στο μέλλον. Οι τεχνολογίες μοριακής επιδιόρθωσης όπως η νανοτεχνολογία θα παράσχουν στο μέλλον τεχνικές που δεν είναι διαθέσιμες σήμερα.

(4) Τι είναι το "Cryonic Suspension";
Η κρυοκρατική κατάσταση κρυοσυντήρησης μερικές φορές περιγράφεται ως "κρυογονικό εναιώρημα", επειδή η κατάσταση του ασθενούς είναι αμετάβλητη και ως εκ τούτου «αναστέλλεται στο χρόνο». Ωστόσο, η κρυοσυντήρηση δεν είναι "ανασταλτική κινούμενη εικόνα" με την έννοια ότι είναι αναστρέψιμη με την τρέχουσα τεχνολογία.

(5) Δεν είναι τα Cryonics απλά ένας άγριος τζόγος επιστημονικής-φαντασίας;
Δεν το πιστεύουμε αυτό. Η Κρυογονική βασίζεται στα στοιχεία των αναδυόμενων τεχνολογιών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη νανοτεχνολογία - τον χειρισμό μεμονωμένων ατόμων ή μορίων, τα οποία πιστεύουμε ότι τελικά θα επιτρέψουν στην ανθρωπότητα να οικοδομήσει ή να επιδιορθώσει σχεδόν οποιοδήποτε φυσικό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων κυττάρων και του βιολογικού ιστού.

 

-Πότε θα συμβεί αυτό;

 

Ο Robert A. Freitas, συγγραφέας του τριολογικού κειμένου Nanomedicine - από τις οποίες διατίθεται μέσω της σελίδας www.nanomedicine.com, δήλωσε δημοσίως, "Δεν θα εκπλαγώ εάν η πρώτη αναζωογόνηση Κρυογονικής θα επιχειρηθεί μέχρι το 2040-2050".

 

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα τέτοιες ημερομηνίες και δεν βασιζόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη.

(6) Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την έλλειψη αποτελεσματικότητας;
Ο Dr. Ralph Merkle, στο δοκίμιό του «Η Μοριακή Επισκευή του Εγκεφάλου», παρατηρεί:

 

«Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένα τεχνικά άρθρα για την Κρυογονική που ισχυρίζονται ότι δεν θα λειτουργήσει ... στην Κρυογονική μαζί με τις προσωπικές έρευνες δεν έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο τεχνικό έγγραφο-μελέτη σχετικά με το θέμα, που να ισχυρίζεται ότι η Κρυογονική δεν είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, έχουν δημοσιευθεί επιστημονικές εργασίες και αναλύσεις Κρυογεννετικής που μιλούν ευνοϊκά για την τελική επιτυχία της.Είναι παράλογο, δεδομένης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα Cryonics είναι απίθανο να δουλέψουν. "

(7) Τι γίνεται με το κόστος; Άκουσα ότι τα Cryonics υποτίθεται ότι είναι εξαιρετικά ακριβά.

Και όμως όχι! Το κόστος στις δύο Αμερικάνικες εταιρίες ξεπερνά τα 100.000 δολλάρια, αλλά το κόστος στην μία Αμερικάνικη και στην μία Ρώσσικη ανέρχεται στο πόσο των 30.000 ευρώ. 

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος "30.000 είναι λίγα;"

Και όμως υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες όπου μπορούν να καλύψουν αυτό το έξοδο, πληρώνοντας μόνο 30 ευρώ το μήνα (για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας με προσωπικό μήνυμα). 

(8) Αλλά δεν είναι άσκοπη η κατάψυξη ενός αποθανόντος; Μόλις πεθάνεις, είσαι νεκρός. Και ακόμα κι αν ξαναζωντανέψουν, θα είχαν ακριβώς την ίδια θανατηφόρα ασθένεια που είχαν πριν.

Εάν με τον "νεκρό" εννοείτε "κλινικά νεκρό", χωρίς καρδιακό παλμό ή αναπνοή, τότε "η αύξηση των νεκρών" γίνεται καθημερινά, χιλιάδες φορές κάθε χρόνο, σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

 

Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή το CPR - που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1950 - πολύ συχνά αποκαθιστά τη ζωή σε ανθρώπους που κάποτε θεωρούνταν (λανθασμένα) ως απολύτως και ανεπανόρθωτα νεκροί.

 

Αυτή η τεχνική είναι συνήθης πρακτική σήμερα.

Εάν μπορούμε σήμερα να αποκαταστήσουμε τη ζωή σε ανθρώπους που έχουν «πεθάνει» για αρκετά λεπτά και ακόμη και ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις πνιγμού, θα πρέπει να επιτευχθούν πολύ περισσότερα στο μέλλον, ειδικά εάν ο ασθενής έχει κρυοσυντηρηθεί.

Ο "απόλυτος" θάνατος μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβαίνει όταν καταστρέφονται οι βασικές πληροφορίες του εγκεφάλου - και η διατήρηση του εγκεφάλου είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει να επιτύχει η κρυοσυντήρηση (γι'αυτό και κάποιες εταιρίες δέχονται την κρυοσυντήρηση του κεφαλιού μόνο). 

Όσο για μια θανατηφόρα ασθένεια - καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, οι θανατηφόρες ασθένειες είναι πρώην θανατηφόρες ασθένειες. Η πολιομυελίτιδα και η δονητική πανώλη ήταν θανατηφόρες ασθένειες και εκατοντάδες άλλες ασθένειες - δεν είναι θανατηφόρες τώρα.

 

Πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεραπείες για τις επί του παρόντος θανατηφόρες ασθένειες - συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης - είναι μόνο θέμα χρόνου!

(9) Υπάρχουν επίσημες δηλώσεις καταξιωμένων επιστημόνων που δέχονται ότι η Κρυογονική αξίζει;

Φυσικά και υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις! Μάλιστα υπάρχει μία συγκεκριμένη δημόσια δήλωση από 68 καταξιωμένους επιστήμονες. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ το ανοικτό γράμμα για την Κρυογονική. 

bottom of page