top of page

Τηλεμεταφορά ανθρώπων: Είναι εφικτή!




"Δεν ασκώ ούτε μαύρη ούτε λευκή μαγεία. Αυτό που εφαρμόζω είναι μια τεχνολογία που τη χρησιμοποιώ για δικούς μου ξεχωριστούς σκοπούς. Δεν προσπαθώ να γίνω μέλος κάποιου συλλόγου."
Christopher Rankin, Ann Marie's Asylum

Συγκλίνουσα Προσέγγιση στην Τηλεμεταφορά
Η τηλεμεταφορά (teleportation), ένα fringe σενάριο και υπόθεση που έχει απασχολήσει αρκετούς επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, τελικά απαιτεί τη συνεργασία πολλών τομέων για να επιτευχθεί, αρχικά, τουλάχιστον μια ''πρωτόλεια'' μορφή της. Η προσέγγιση για την επίτευξη της τηλεμεταφοράς στην πράξη, απαιτεί την σύγκλιση (convergence) επιστημονικών τομέων όπως η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η Κβαντική Φυσική (Κβαντικοί Υπολογιστές) και οι ερευνητικοί-τεχνολογικοί τομείς έρευνας όπως, Νανοτεχνολογία, Μηχανική Υλικών, Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης, κλπ.
Φυσικά, κάθε τέτοια απόπειρα πειραματικής σύγκλισης τομέων, απαιτεί τον σχεδιασμό πειραματικών πρωτοκόλλων σε patterns και στάδια έρευνας. Ήδη, έχουν δημοσιευτεί έρευνες σε καθένα από τους παραπάνω τομείς ξεχωριστά, όπου θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν τη σύγκλισή τους για τον πειραματικό σχεδιασμό ενός τέτοιου δύσκολου μέχρι τώρα εγχειρήματος όπως η τηλεμεταφορά ''ολόκληρων'' ανθρώπων, που στην ουσία είναι τηλεμεταφορά εγκεφάλων μαζί με τις αισθήσεις τους και όχι βέβαια τηλεμεταφορά φυσικών σωμάτων. Για να δώσουμε το πρωταρχικό βασικό στοιχείο πληροφορίας σε όλη αυτή την περιγραφή, πρέπει να ορίσουμε το τι είναι η τηλεμεταφορά.
Πολύ χονδρικά, η τηλεμεταφορά είναι η θεωρητική μεταφορά ύλης και ενέργειας, από το ένα σημείο του χώρου σε ένα άλλο, χωρίς να παρεμβάλεται κανένας είδος χωρικού διαστήματος μεταξύ των δυο σημείων.
Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με το εγχείρημα της εμπειρίας της γεωγραφικής μεταφοράς ενός ανθρώπου σε μια άλλη περιοχή χωρίς ο άνθρωπος αυτός να βιώνει το παρεμβαλόμενο μέρος του ταξιδιού, παρά μόνο, ακαριαία, την αφετηρία και τον προορισμό-στόχο.

To... basic schedule της Τηλεμεταφοράς

Σύμφωνα με την παραπάνω εικόνα, υπάρχει ο διαχωρισμός των ερευνητικών βημάτων και βημάτων εφαρμογών σε επιμέρους στάδια (steps) με το αντίστοιχο αντικείμενο έρευνας που καταπιάνεται το κάθε στάδιο ξεχωριστά. Συνολικά, υπάρχουν 6 στάδια για την επίτευξη της τηλεμεταφοράς. Βλέπουμε ξεκάθαρα στην εικόνα, ότι τα 3 πρώτα στάδια, κυριαρχούνται από συγκεκριμένους ερευνητικούς κλάδους: το πρώτο στάδιο έρευνας και εφαρμογής, το κατέχει η Νευροεπιστήμη (Γνωσιακή και Υπολογιστική). Το δεύτερο στάδιο ανήκει στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το τρίτο στην Κβαντική Τεχνολογία, μέσω των Κβαντικών Υπολογιστών. Τα επόμενα 3 στάδια, είναι μια σύγκλιση των 3 προηγουμένων σταδίων και των αντιστοίχων 3 ερευνητικών κλάδων τους.

Steps of Schedule
Step 1: Μεταφέροντας τον εγκέφαλο και το νου και όχι το σώμα:

Εικόνα: O Juliano Pinto, Βραζιλιάνος ασθενής με παραπληγία, κλωτσάει μπάλα αποκλειστικά και μόνο με τον εγκέφαλό του, ελέγχοντας τον εξωσκελετό κι έχοντας την απτική αίσθηση της μπάλας, χωρίς να αγγίζει καθόλου την μπάλα. (Εικόνα από το World Cup Βραζιλίας, 2014)


Έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται τη συμβολή του σώματος στην απόκτηση εμπειριών και ότι μπορεί να εκπαιδευτεί στην αντίληψη σωματοαισθητικών εμπειριών, χωρίς την παρουσία του σώματος. Πειράματα Νευρομηχανικής (Neuromechanics) έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί και ελέγχει υπολογιστές, ρομποτικούς βραχίονες και λοιπές μηχανές μέσω των ηλεκτρικών του σημάτων και χωρίς τη διαμεσολάβηση σωματικού ενδιάμεσου φορέα (Miguel A. L. Nicolelis , 2013-2015). Ακόμα, o εγκέφαλος μπορεί να διεγερθεί από ποικίλης έντασης ηλεκτρικά ερεθίσματα και να μεταφράσει τα ηλεκτρικά δυναμικά αυτά σε ξεχωριστές εμπειρίες σε σημείο όπου π.χ. να έχει αισθήματα αφής χωρίς όμως το σώμα να αγγίζει απολύτως τίποτε.

Eικόνα: Ηλεκτροεγκεφαλoγραφική Ανάδραση ή EEG Νευροανάδραση (Neurofeedback). Καταγραφή σημάτων από τον εγκέφαλο και αλληλεπίδραση των σημάτων αυτών με εικονικά περιβάλλοντα σε workstation υπολογιστών.




Step 2: Προετοιμασία του εγκεφάλου για την μοντελοποίησή του σε κώδικα λογισμικού

Εικόνα: Συνέντευξη στη SOPHIA, το ανθρωποειδές ρομπότ που το 2017, πολιτογραφήθηκε πολίτης της...Σαουδικής Αραβίας.



Συγκεκριμένες αισθήσεις του εγκεφάλου, όπως π.χ. η όραση (με Deep Learning Νευρωνικά Δίκτυα), μπορούν να μοντελοποιηθούν σε συστήματα Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning). Μελέτες στον τομέα της Αναγνώρισης Προτύπων (Pattern Recognition) και κατ'επέκταση, προσώπων και χαρακτηριστικών σε αυτοπλοηγούμενα οχήματα (self-driven vehicles) έχουν αποδείξει ότι οι αντιληπτικές λειτουργίες του εγκεφάλου, μπορούν να μοντελοποιηθούν σε υπολογιστικά συστήματα. Μέχρι σήμερα, μόνο λίγες επιμέρους αισθήσεις έχουν καταφέρει να προσομοιωθούν και η έρευνα στρέφεται κυρίως προς την πολυθεματική περιοχή της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (Artificial General Intelligence-AGI).
Παρόλα αυτά, συγκεκριμένες παράμετροι της αντιληπτικής δραστηριότητας του ανθρωπίνου εγκεφάλου έχουν μελετηθεί και προσομοιωθεί από την εταιρεία Ρομποτικής Hanson Robotics, η οποία κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ και πειραματίζεται με αυτά σε επίπεδο ομαδικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους αλλά και με ανθρώπους.
Το διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ SOPHIA έχει εμφανιστεί επί σκηνής ως μέλος ομάδας παρουσιαστών σε πάνελ διασκέψεων που άπτονται θεμάτων υψηλού επιπέδου (οικονομίας, υψηλής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας). Επίσης, η SOPHIA, το 2017, πήρε την επίσημη υπηκοότητα στη Σαουδική Αραβία και αναγνωρίστηκε επίσημα ως νόμιμος πολίτης της. Ένα άλλο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ, η BINA48, της οποίας οι μνήμες και ένα μέρος των γνωσιακών της λειτουργιών έχουν μοντελοποιηθεί με βάση το πρότυπο των μνημών, σκέψεων, εμπειριών, πεποιθήσεων και συμπεριφορικών προφίλ της Αμερικανίδας κτηματομεσίτριας Bina Aspen, η οποία είναι η σύζυγος της διάσημης διεμφυλικής Μετανθρωπίστριας (Transhumanist) δικηγόρου, συγγραφέως και Venture Capitalist CEO, Martine Rothblatt (CEO της εταιρείας Βιοτεχνολογίας United Therapeutics).

Εικόνα: Αξίζει να συμπληρωθεί ότι, η ΒΙΝΑ48 μπορεί και παίρνει μέρος σε συνεντεύξεις και συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, επιτυχώς. Eδώ, στη φώτο βλέπουμε τη BINA 48 σε ρόλο συμπαρουσιαστή σε conference, στο οποίο μάλιστα σημείωσε μεγάλη επιτυχία ως ρομπότ στις ικανότητες επικοινωνίας και συζήτησης με το κοινό.


Εικόνα: Αριστερά το ανθρωποειδές ρομπότ BINA48 και δεξιά η Αμερικανίδα κτηματομεσίτρια Bina Aspen, βάσει της οποίας κατασκευάστηκε και προγραμματίστηκε το ομώνυμο αυτό ανθρωποειδές ρομπότ. Η Bina Aspen, είναι η σύζυγος της διάσημης διεμφυλικής Μετανθρωπίστριας (Transhumanist) δικηγόρου, συγγραφέως και Venture Capitalist CEO, Martine Rothblatt.



H MindCloud™, είναι μια τεχνητή νοημοσύνη νέφους (cloud-based Artificial Intelligence) της Hanson Robotics, η οποία μπορεί να ελέγχει σε μεγάλη κλίμακα -on the cloud- τα ρομπότ της εταιρείας αυτής, μέσω ανάλυσης δεδομένων Deep Learning (Συνδυαστική Μηχανική Μάθηση με Νευρωνικά Δίκτυα και Προσαρμοστικούς Αλγορίθμους Γενικού Σκοπού) από τον τεράστιο όγκο στοιχείων που συλλέγονται την κοινωνικής αλληλεπίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης αυτής με τα ρομπότ της Hanson Robotics. Έτσι, η MindCloud™ , μαθαίνει από την ανάλυση και ταξινόμηση των εκατομμύρια δεδομένων που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση της ίδιας με τα ρομπότ της εταιρείας Hanson Robotics.

Συνεπώς, τα συστήματα Mηχανικής Μάθησης Deep Learning, είναι αρκετά χρήσιμα για την προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και των αισθήσεων. Άρα μέχρι στιγμής, μπορεί να μοντελοποιηθούν αισθήσεις όπως όραση, αφή και ακοή και να υπάρξει αντιληπτική ικανότητα σε ένα σύστημα Διεπαφής Ανθρώπου-Υπολογιστή (Brain-Computer Interface), άνευ φυσικής κίνησης δια του ανθρωπίνου σώματoς και άνευ επαφής του με αντικείμενα . Επομένως, το αντιληπτικό-αισθητικό μοντέλο του εγκεφάλου είναι έτοιμο για τηλεμεταφορά. Πάμε στο step 3!

Step 3: Μεταφόρτωση του παραπάνω νευρωνικού μοντέλου σε κβαντικό υπολογιστή

Εικόνα: ένας Κβαντικός Υπολογιστής, όπως φαίνεται από το εσωτερικό του. Όπως βλέπουμε, είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος και μοιάζει με τα παλιά mainframes των συμβατικών υπολογιστών. Το εσωτερικό του μοιάζει με έναν πλήρη εργαστηριακό πάγκο συσκευών και εξαρτημάτων Κβαντικής Οπτικής.



Το νευρωνικό μοντέλο, μπορεί να μεταφορτωθεί τώρα σε έναν κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος λειτουργεί βάσει ενός κβαντικού φαινομένου, το οποίο στην Κβαντική Φυσική καλείται Διαπλοκή (Entanglement). To φαινόμενο της διαπλοκής είναι ο κύριος μηχανισμός γένεσης της κβαντικής πληροφορίας και μπορεί να περιγραφεί ως εξής:
Όταν 2 ή περισσότερα σωματίδια (τα οποία κωδικοποιούνται σε qubits-quantum bits) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, παρόλο που οι κβαντικές τους καταστάσεις είναι ανεξάρτητες, αλληλεπιδρούν σαν μια ενιαία κβαντική οντότητα, ανταλλάσσοντας πληροφορία μεταξύ τους, ανεξάρτητα της απόστασης που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτά. Όσο μακριά κι αν βρίσκονται τα σωματίδια αυτά, το ένα επηρεάζει τη συμπεριφορά του άλλου, άρα είναι σαν να υπάρχει ''δράση από απόσταση'', αλλά φυσικά δεν μπορεί να οριστεί αυτό ως κάτι τέτοιο (γιατί δεν υπάρχει ''δράση από απόσταση''). Έτσι, χρησιμοποιείται ο μαθηματικά συμβατικός όρος ''Διαπλοκή'' (Entanglement) και τα σωματίδια αυτά καλούνται ''Διαπεπλεγμένα'' (Entangled).
Συνεπώς, αυτή η κατάσταση διαπλοκής, η οποία ευθύνεται στο να κρατούνται τα σωματίδια αυτά σε κβαντική συνοχή μεταξύ τους, περιγράφεται από μια απλή μαθηματική συνάρτηση πιθανότητας, που στην Κβαντική Φυσική καλείται ως Κυματοσυνάρτηση (Wave-Function). Στην κατάσταση διαπλοκής, τα σωματίδια αυτά καλούνται και ''κβαντικά αντικείμενα'' (μπορεί να είναι φωτόνια, ηλεκτρόνια, κλπ) και κατά την διαπλοκή, ότι μεταβολή συμβαίνει στο ένα σωματίδιο-κβαντικό αντικείμενο, η ίδια μεταβολή συμβαίνει και στο άλλο αντίστοιχο διαπεπλεγμένο σωματίδιο με το οποίο βρίσκεται σε κβαντική συνοχή (quantum coherence).
Σ'αυτό το φαινόμενο λοιπόν της Κβαντικής Διαπλοκής (που οδηγεί σε κβαντική συνοχή) βασίζεται η λειτουργία των Κβαντικών Υπολογιστών. H Kβαντική Διαπλοκή λοιπόν είναι ο κύριος μηχανισμός γένεσης της Κβαντικής Πληροφορίας (η οποία κωδικοποιείται σε qubits). Οι Κβαντικοί Υπολογιστές, υπάρχουν σήμερα κανονικά και να μπορούν να αγοραστούν από κάποιον που διαθέτει τα ανάλογα χρήματα για να τους αγοράσει και να τους χρησιμοποιήσει κατάλληλα (συνήθως για επιστημονική έρευνα χρησιμοποιούνται, δεν είναι ευρείας χρήσης). Φυσικά, ο τομέας των Κβαντικών Υπολογιστών αναπτύσσεται κι εξελίσσεται ραγδαία. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κβαντικοί Υπολογιστές, απαιτούν πολύπλοκο μηχανικό εξοπλισμό και θερμοκρασίες κρυγονικής κλίμακας, δηλαδή πολύ χαμηλές, στην κλίμακα των Kelvin, για να λειτουργήσουν.

Εικόνα: Κβαντικός Υπολογιστής της εταιρίας D-Wave, εν χρήσει, σε εγκατάσταση της εταιρείας Google (η Google, η IBM και η Microsoft, τους χρησιμοποιούν αρκετά). Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι σήμερα προς αγορά. Προορίζονται κυρίως για επιστημονική έρευνα και για ''τρέξιμο'' πολύπλοκων προσομοιώσεων, για την επίλυση προβλημάτων πολυπλοκότητας που άπτονται της επιστημονικής έρευνας, στην τεχνολογία λογισμικού, στην οικονομική πρόβλεψη και ανάλυση καθώς στη μελέτη Διαχείρισης Επιχειρηματικού Κινδύνου (Risk Management). Κοστίζουν αρκετά ακριβά, περίπου (πάνω-κάτω) 15 εκατομμύρια δολάρια. (αν δεν είσαι ''φραγκάτος'' CEO, δεν στον συνιστώ!)





Εικόνα: Snapshot ενός κώδικα κβαντικού αλγορίθμου που τρέχει σε Κβαντικό Υπολογιστή της Microsoft.


Είμαστε στο τρίτο step που έχει κωδικοποιηθεί το παραπάνω Deep Learning νευρωνικό μοντέλο σε Κβαντικούς Αλγορίθμους που τρέχουν σε Κβαντικό Υπολογιστή. Πάμε τώρα στο τέταρτο step, αυτό της επεξεργασίας του, κωδικοποιημένου σε κβαντικά bits (qubits), νευρωνικού μοντέλου : Σε αυτό της αντιγραφής της (replication).

Step 4: Κβαντικά Διαπεπλεγμένα bits (qubits) αντιγράφονται από απόσταση
H Κβαντική Διαπλοκή, επιτρέπει στα qubits να βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, χωρίς όμως να χάνουν την κβαντική τους συνοχή (coherence). Τα ίδια τα qubits, μπορούν να ''σπάσουν'' σε δυο διαπεπλεγμένες καταστάσεις, οι οποίες όμως είναι εντελώς διαχωρισμένες μεταξύ τους (και χωρικά και ποιοτικά). Τότε, το παραπάνω νευρωνικό μοντέλο που έχει κωδικοποιηθεί σε qubits στον Κβαντικό Υπολογιστή, μπορεί να διαθέτει ''διαπεπλεγμένους συντρόφους'' (αντιγραφή), που θα βρίσκονται σε μεγάλη χωρική απόσταση από το original, αρχικό κωδικοποιημένο μοντέλο, χωρίς όμως καθόλου να διασχίζουν την χωρική απόσταση αυτή! Για σκεφτείτε το λίγο... Είναι πράγματι εκπληκτικό!


Πειράματα Κβαντικής Οπτικής, έχουν καταδείξει ότι η Κβαντική Διαπλοκή των qubits (κβαντικής πληροφορίας) μπορεί να διατηρηθεί σε απόσταση περίπου των 1.200 χιλιομέτρων που χωρίζει τα qubits αυτά. Ερευνητές, αξιοποιώντας τον μηχανισμό της Κβαντικής Διαπλοκής , έχουν καταφέρει να μεταφέρουν μια μονόχρωμη ψηφιογραφική εικόνα (bitmap) από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς να την μετακινήσουν με φυσικό τρόπο, αλλά μόνο να μεταφέρουν την κβαντική της πληροφορία μέσω αντιγραφής της, κάτι που επιτρέπει το φαινόμενο της Κβαντικής Διαπλοκής. Κάτι τέτοιο λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί τηλεμεταφορά της εικόνας (bitmap) αυτής (Yuan Cao, Yu-Huai Li, Zhu Cao, Juan Yin, Yu-Ao Chen, Hua-Lei Yin, Teng-Yun Chen, Xiongfeng Ma, Cheng-Zhi Peng, and Jian-Wei Pan., 2017).
Συνεπώς, το original νευρωνικό μοντέλο εγκεφάλου που είναι κωδικοποιημένο σε qubits στον Κβαντικό Υπολογιστή, μπορεί να διαχωριστεί σε δυο μοντέλα τα οποία είναι κβαντικά διαπεπλεγμένα. Το ένα νευρωνικό μοντέλο θα αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο, του οποίου ο original εγκέφαλος προσομοιώθηκε και το δεύτερο μοντέλο θα είναι το διαπεπλεγμένο μοντέλο από απόσταση το οποίο στην ουσία τηλεμεταφέρθηκε εκεί και διατηρεί κβαντική συνοχή με το πρώτο μοντέλο που αντιπροσωπεύει την original ανθρώπινη έκδοση. Φυσικά ότι αισθάνεται το διαπεπλεγμένο δεύτερο μοντέλο από το περιβάλλον στο οποίο έχει τηλεμεταφερθεί, θα αισθάνεται και το πρώτο original μοντέλο. Μιλάμε λοιπόν για καθαρή μορφή τηλεμεταφοράς. Πάμε στο πέμπτο step που στην ουσία είναι η τηλεμεταφορά σε επίπεδο σωματικών αισθήσεων, άρα και κατά μια περίπτωση, βίωμα πλήρους τηλεμεταφοράς ανθρώπου (χωρίς βέβαια το φυσικό του σώμα).

Step 5: Το διαπεπλεγμένο μοντέλο αισθάνεται το περιβάλλον γύρω του
Οι εμπειρίες που αισθάνεται το δεύτερο νευρωνικό μοντέλο που είναι διαπεπλεγμένο με το original και έχει τηλεμεταφερθεί σε μακρινή απόσταση, στέλνονται πίσω στο οriginal μοντέλο με τη μορφή qubits. To διαπεπλεγμένο μοντέλο είναι στην ουσία ταυτόσημο με το orginal, οπότε είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η τηλεμεταφορά νου και εμπειριών έχει πραγματοποιηθεί. Το νέο περιβάλλον στο οποίο έχει τηλεμεταφερθεί το δεύτερο διαπεπλεγμένο μοντέλο βιώνεται ταυτόχρονα από το original. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Step 6: H αμφίδρομη αντίληψη ερεθισμάτων των διαπεπλεγμένων νευρωνικών μοντέλων οδηγεί σε ταυτόσημο βίωμα.
Η τηλεμεταφορά έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τα δυο νευρωνικά μοντέλα ανακατανέμουν τα νευρωνικά τους δίκτυα στο επίπεδο της αντίληψης και της μνήμης, άρα το βίωμα του δεύτερου σε σχέση με το original κωδικοποιείται ως ταυτοπροσωπία. Τα ερεθίσματα που δέχεται το δεύτερο διαπεπλεγμένο τηλεμεταφερόμενο μοντέλο, κωδικοποιούνται με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων και στέλνονται ακαριαία στο original κι έτσι επιτυγχάνεται κωδικοποίηση των ερεθισμάτων αυτών ως εμπειρία, ταυτόχρονα, σε μια ταυτόσημη διαπεπλεγμένη φάση. Άρα έχουμε ταυτόσημο βίωμα. Η τηλεμεταφορά έχει στεφτεί με επιτυχία.

Συνεπώς βλέπουμε πως η σύγκλιση των επιστημών και των τεχνολογίων, με βαθμαία σχεδίαση και ολοκλήρωση τμημάτων συμπληρωματικής έρευνας και εφαρμογής, μπορεί να κάνει πραγματικότητα ακόμα και την πιο fringe επιστημονική ιδέα. Τι έπεται στο μέλλον; Ας τηλεμεταφερθούμε εκεί, για να μάθουμε εν τέλει (χιούμορ). Αξίζει τον κόπο. Διότι, όπως συμπερασματικά καταλήξαμε, στην τηλεμεταφορά, σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι καθεαυτό, μιας και δεν υπάρχει ενδιάμεσο ταξίδι, διότι όλα επιτελούνται ακαριαία!


Συγγραφέας του παρόντος άρθρου: Γιώργος-Φανούριος Πουλόπουλος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
https://www.nature.com/articles/srep11869
http://www.nicolelislab.net/?p=683
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28275048
https://directorsblog.nih.gov/2014/06/12/neuroscience-research-kicks-off-world-cup/#more-3101
https://www.youtube.com/watch?v=2URf46UY7-A
https://www.youtube.com/watch?v=S5t6K9iwcdw
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/1/25/14390182/d-wave-q2000-quantum-computer-price-release-date
https://arxiv.org/abs/1710.03599
https://www.microsoft.com/en-in/quantum/development-kit
http://www.pnas.org/content/114/19/4920.full
https://www.nature.com/articles/nphoton.2016.179
https://quantumexperience.ng.bluemix.net/qx/experience
https://medium.com/@harshaangeri/teleportation-of-humans-possible-today-a-compendium-of-how-72fbb4af9804





2,476 views0 comments
bottom of page